Rosacea information

Rosacea - en kort introduktion

Rosacea er en kronisk autoimmun sygdom der giver symptomer i huden. Det betyder kort forklaret, at du har en betændelse som ikke heler op som normalt fordi immunforsvaret er gået i selvsving.

Jeg vil gerne forsøge mig med en skitsering af hvad rosacea egentlig er. Rosacea er en autoimmun sygdom hvor immunforsvaret reagerer på en trussel og laver inflammation i huden for at nedkæmpe truslen, men så ikke nedregulerer sig igen som hos raske mennesker.

Hvad er rosacea

Rosacea er en autoimmun kronisk hudinflammation i ansigtet. I 2002 blev rosacea første gang officielt beskrevet som et syndrom der kan inddeles i 4 kliniske subtyper, som et redskab til læger, i diagnosticeringen af rosacea.

Den immune reaktion

I kroppen har vi KLK 5 der ved en opdaget trussel danner et antimikrobielt peptid der hedder chalchetidin (IL-37). Mennesker der lider af Rosacea har rigtig meget IL-37 i huden. Normalt reguleres den inflammatoriske respons ned af Serinproteaseinhibitor kazaltype 5 (SPINK5) men det sker ikke hos mennesker med rosacea og der mistænkes at det skyldes en genfejl.

Triggere

I hudoverfladen lever der i talgkirtlerne en mide der hedder Demodex mide og den har mennesker med Rosacea ofte flere af end raske mennesker har. På miden lever en bakterie Bacillus Oleronius, det mistænkes at denne bakterie kan være en udløsende faktor for inflammationen. En anden faktor er brudt hudbarriere så andre mikrober der lever på ansigtshuden trænger ind hvor de ikke hører hjemme. Helicobactor Pylori har været under mistanke men det er ikke entydigt, nogle forsøg viser en sammenhæng og en bedring ved behandling mod H. Pylori andre viser ingen sammenhæng eller at behandling ikke giver effekt.
Sol kan være en udløsende faktor, både fordi det kan ødelægge hudbarrieren men også fordi det danner D vitamin der hjælper med at danne Cathelicitin og dermed holde inflammationen i gang. Forkerte hudplejeprodukter kan også ødelægge hudbarrieren og dermed starte en inflammation.

Tarmens indflydelse

Vores immunforsvar er i høj grad afhængigt af vore mave tarm system da 70% af immuncellerne befinder sig her. Først og fremmest skal mavesækken med sin mavesyre passe på at patogener bliver slået ihjel. Det har vist sig at 75% af patienter med rosacea har for lidt mavesyre (hypochlorhydria) og i forskellige forsøg er der forsøgt at tilføre mavesyre og der var en forbedring af symptomerne på 50-75%.
Længere nede i tarmen er det vores mikrobiota der dels holder tarmen tæt og slimlaget sundt så det der skal være i tarmen bliver der og ikke vandrer ud i resten af kroppen. Mikrobiotaen hjælper med at opregulere og –for rosacea vigtigere- at nedregulere de inflamatoriske processer. Nogle af de probiotiske bakterier vi bruger stimulerer de inflammatoriske cytokiner som IL-12, IL-1gamma og TNF-alpha og det er meget brugbart hvis du har lavt immunforsvar, andre probiotiske bakterier nedregulerer immunforsvaret ved at stimulere de antiinflammatoriske cytokiner som IL-10, IL-8 og TGF-gamma. Det er altså vigtigt at vælge de probiotiske bakterier, der har den funktion du har brug for.

De 4 subtyper af rosacea

Rosacea er en autoimmun kronisk hudinflammation i ansigtet. I 2002 blev rosacea første gang officielt beskrevet som et syndrom der kan inddeles i 4 kliniske subtyper, som et redskab til læger, i diagnosticeringen af rosacea.

1 Rødme og blussen i ansigtet ofte et mønster henover den centrale del af ansigtet der fylder begge kinder og henover næsen. Mønstret minder om siluetten på en sommerfugl. Der kommer sprængte blodkar som forbliver synlige også når rosaceaen er i hvile eller symptomfri.
2 Papulopustular (papler som er røde knopper og pustler som er gule knopper) som er bumser og bylder. Det er både små knopper i overfladen på huden og dybe bylder der kan være ganske smertefulde og som kan vare i ugevis.
3 Ocular rosacea som er irriterede øjne . Øjnene bliver rødsprængte og de føles tørre og som om der er grus i dem.
4 Rinofyma er opsvulmet hud på næsen ofte kaldet portvinstud eller jordbær tud. Mænd får oftere denne subtype end kvinder gør.

Disse 4 subtyper er grove inddelinger og mange har én eller flere af de klassiske subtyper sammen med helt andre symptomer. Typisk har mennesker med rosacea en lys hud, undtaget rosacea i øjnene som også er udbredt hos mennesker med mørkere hudtoner. Hvorfor vi udvikler rosacea er ikke helt klar, men noget tyder på at der er en underliggende genetisk disponering og så på et tidspunkt i livet bliver immunsystemet trigget og en eller flere symptomer opstår. I dag ved man at symptomerne på rosacea ikke er helt så skarpt opdelt og kan variere meget hos den individuelle patient.

Previous slide
Next slide

Behandling af rosacea

Når Rosacea skal behandles kan vi forsøge at sætte ind flere steder for at stoppe denne inflammation i huden.
Vi kan forsøge at sætte ind på hudoverfladen mod mider og bakterier med forskellige antimikrobielle midler. Vi kan hele hudbarrieren med mere hudvenlige produkter og solcreme.
Vi kan afbryde den inflammatoriske cyklus med antiinflammatoriske midler.
Vi kan gøre mavesyren stærkere og spise mad der ikke ophidser immunforsvaret eller ligefremt er antiinflammatorisk og vi kan gøre tarmbarrieren sundere ved at leve sundt og tilføre probiotiske bakterier.

Under alle omstændigheder er rosacea en kronisk autoimmun sygdom og hos mange er den progressiv, det vil sige at den bliver værre med tiden hvis den ikke bliver behandlet. Mange kan dog med behandling og evnt livsstilsændringer dæmpe symptomerne så de bliver mindre udtalte og nogle bliver helt symptomfri. Jeg vil gerne understrege at uanset hvilken behandling du vælger, så er det ikke en helbredelse. Hvis det er lægemidler er der tilbagefald hos langt de fleste så derfor bliver der tale om livslang behandling. Hvis du bliver bedre med kostændringer eller diæter er det som regel noget du er nødt til at opretholde resten af livet. Selv fungerer jeg perfekt med gode probiotiske bakterier og sund livsstil –men det er også for resten af livet. Hvis jeg holder op med at tage mit probiotika får jeg tilbagefald. Det bliver altså uanset et valgt mellem pris, hvor besværligt det er og eventuelle bivirkninger ved livslang behandling.

Jeg kender ikke til alle behandlinger men dem jeg har hørt om eller prøvet, skitserer jeg her.

Antibiotika

Der gives ofte antibiotika i kortere eller længere tid enten som salve/gel til at smøre lokalt, eller som systemisk fx tetracyklin eller doxycyklin for at slå bakterier ned og dermed undgå den immune respons. Ulempen her kan være at bakterier har en kedelig tendens til at blive resistente overfor antibiotika, og antibiotika skelner ikke mellem de gavnlige bakterier i tarmen som hjælper med at holde tarmen i balance, og ødelægger den gavnlige mikrobiota på huden. Antibiotika virker typisk ikke på svampe som Candida og derfor kan den få for meget plads i tarmen når de bakterier der nomalt kæmper med den om pladsen er slået ned med antibiotika.
Systemisk (piller) Tetracyklin er ganske effektivt ud af 70 patienter havde 68 virkning, men 69% af patienterne fik tilbagefald efter endt behandling, nogle meget hurtigt andre efter nogle år. (læs undersøgelsen her)
Hos patienter med ocular rosacea havde 75% forbedring med Fucithalmic og 50% havde forbedring med Oxytetracyklin (læs mere)
Rosex (metrodinazol) er antibiotika du smører på huden lokalt. Det udskrives primært mod papler og pustler. Det tager 3-4 uger før du ser en virkning. 85 dage efter endt behandling har 68,4% tilbagefald.

 

 

 

 

Al behandling med antibiotika foregår gennem din læge.

Finacea

Azelainsyre der udskrives primært mod papler og pustler. Du kan forvente resultater efter 4 uger. Hos nogle giver det en brændende og stikkende fornemmelse i huden og en god hudpleje er meget vigtig. Hvis finacea tåles dårligt anbefales Rosex eller Soolantra i stedet.

Laser

Laser fjerner karsprængninger og nedregulerer rødme ganske effektivt. Det er generelt mest effektivt mod middel til svær rødme og mest hos yngre patienter (se mere her og her)
IPL laser bliver kun givet i vinter havlåret på bleg hud og der skal ofte mellem 4 og 6 behandlinger til for at se en større bedring. Typisk skal der gå 6 uger mellem hver behandling. Lige efter en behandling kan huden blive rød og opsvulmet men det fortager sig i løbet af et par dage. Nogle finder det meget smertefuldt, og der er en vis grad af gendannelse af karsprængninger alt efter hvor aktiv din rosacea er. For nogle skal behandlingen gentages hvert år.

Isotretionin

Isotretionin er syntetisk retinoid udvundet af A vitamin. Isotretionin virker ved at gøre hudens talgkirtler mindre og reducere udskillelse af hudfedt. Isotretionin regulerer også immunforsvaret. En kur tager typisk 3-4 måneder og da der er nogle mulige ganske alvorlige bivirkninger følger der en del test med undervejs . Man må under ingen omstændigheder blive gravid, eller som mand gøre nogen gravid, mens man er på denne kur da der er risiko for misdannelser i de indre organer hos et foster. Kuren er ofte virkelig effektiv og gerne mere end antibiotika kure.
Der har været tilbagefald hos 58,3% af patienter indenfor 4 måneder efter endt behandling. Derfor er der ofte behov for en livslang behandling med lav dose for at beholde virkningen.

 

 

(læs mere i denne artikel)

 

 

(Se også denne artikel)

 

 

Det aktive stof ivermectin har to funktioner på og i huden. Det slår effektivt demodex mider ihjel og så nedregulerer det KLK5 og signalstofferne IL-8 og IL-6 så det virker antiinflammatorisk. (læs mere) Soolantra eller ”horsepaste” påsmøres ansigtet og er mere effektivt end metrodinazol mod papulopustular rosacea efter 12 ugers brug. Der er dog tilbagefald hos 2/3 af patienterne (68,4%) 36 uger efter endt behandling. (læs mere her)

Ivermectin udskrives af lægen på recept. Nogle forsøger sig med ormekur til heste der indeholder det samme aktive stof ivermectin, det udskrives kun af dyrlæger på grund af resistens dannelse hos indvoldsorm mod stoffet. Hvorvidt miderne kan blive resistente overfor ivermectin på sigt, vil tiden vise.

Ivermectin

Det aktive stof ivermectin har to funktioner på og i huden. Det slår effektivt demodex mider ihjel og så nedregulerer det KLK5 og signalstofferne IL-8 og IL-6 så det virker antiinflammatorisk. (læs mere) Soolantra eller ”horsepaste” påsmøres ansigtet og er mere effektivt end metrodinazol mod papulopustular rosacea efter 12 ugers brug. Der er dog tilbagefald hos 2/3 af patienterne (68,4%) 36 uger efter endt behandling. (læs mere her)

Ivermectin udskrives af lægen på recept. Nogle forsøger sig med ormekur til heste der indeholder det samme aktive stof ivermectin, det udskrives kun af dyrlæger på grund af resistens dannelse hos indvoldsorm mod stoffet. Hvorvidt miderne kan blive resistente overfor ivermectin på sigt, vil tiden vise.

ZZ creme

En creme efter kinesisk opskrift med zink, svovl, menthol, salisylsyre, kinesiske urter plus en base. Den virker ved at slå dermodexmiderne ned. Den skal bruges dagligt i mindst 4 måneder og derefter 1 gang ugentligt for at holde miderne i skak. Cremen købes  på nettet ofte med tilhørende sæbe.

Alternativt bruger nogen svovl pasta 2% fra apoteket som er en salve med zink og svovl som kan købes i håndkøb.

LED Lys

LED dioder med rødt og blåt lys er en ret ny behandling så jeg har endnu ikke kunnet finde nogle større studier om det. Der er dog et case study på to personer der begge har en markant forbedring efter 10 behandlinger. Der er billeder i studiet og de bliver ikke perfekte i huden men klart bedre.

 

 

(læs mere)

Omega 3

Ocular rosacea har god klinisk effekt af et tilskud af mega 3 fedtsyrer.

Hudbarriere

Den ødelagte hudbarriere får ro til at reparere sig selv ved at fjerne skadelige påvirkninger fra provokerende stoffer i renseprodukter, cremer og kosmetik. Her er det igen meget individuelt hvad der virker, hvad den ene kan tåle, slår en anden ud af. For de fleste gælder det at behandle huden så skånsomt som muligt i hvert fald indtil huden har fået sin normale balance tilbage. Det er ofte en ganske dyr proces at finde de hudplejeprodukter der virker for den enkelte. Jeg vil anbefale at få små prøver på det meste inden køb, uanset hvor mildt produktet udråbes til at være på forhånd. Der findes også dermatologer med stor erfaring med rosacea som kan hjælpe med behandling og rådgive.

Den amerikanske dermatologiske forening anbefaler at undgå følgende produkter i hudplejen:
Sodium Lauryl Sulphate, Benzalkonium Chloride og at undgå produkter der skader hudens lipider, proteiner og mikrobiota, det vil sige at undgå antibakterielle rensemidler og holde hudens PH værdi mellem 4 og 6.

Akkupunktur

I et klinisk forsøg blev en patient behandlet for rosacea med akkupunktur. Patienten havde ikke haft effekt af metrodinazol creme, steroid creme og antisvampekur. Patienten havde subtype 1  (rødme) og papler og blev behandlet med akkupunktur 3 gange om ugen i en halv time. Patienten oplevede forbedring i området omkring næsen efter 3 behandlinger. Der var ikke noget tilbagefald 6 måneder efter behandling. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6113042/)

 

 

Det er værd at bemærke at akkupunktur så vidt jeg ved ikke har nogen bivirkninger og er meget billigere end laser.

Mavesyre

I et gammelt studie blev der hos 75% af patienter med rosacea fundet for lidt mavesyre. (se studiet her) mavesyre er med til at nedbryde kosten effektivt og til at slå patogene bakterier ned og holde bakterier i den øverste del af tarmen i balance.

Mavesyre produktionen kan hjælpes med kost og evnt. tilførsel af HCL og peptin som kosttilskud. Hcl kan ikke købes i Danmark så vidt jeg ved men kan købes i andre eu lande på nettet.

Zink

Et højt tilskud med zink er effektivt hos mennesker med acne og virker for nogen med rosacea. I forsøg er der givet 100mg 3x daglig i 3 måneder.

Kost

Forskellige diæter virker for nogle. Fx antihistaminkost, blodtypekost, palæo, vegetarisk, antiinflammatorisk kost, laktosefri kost, glutenfri kost. Fælles er, at du skal være opmærksom på fejlernæring, hvis du spiser ensidigt. Der kan også være en betydelig social slagside, ved at spise så besværligt at du ikke kan spise noget andre tilbereder til dig.

For at holde tarmen sund er det vigtigt at spise groft og grønt og forsøge at nå op på 30g kostfibre om dagen. (kostfibre er præbiotika og har flere vigtige funktioner). Det er vigtigt at have en god afføring ikke for hård ikke for lind og gerne flere gange dagligt.
Undgå
-kunstige sødemidler
-Citronsyre (kunstigt fremstillet E330, den naturligt forekommende citronsyre i citrusfrugter er ikke skadelig)
-MSG (glutamat/gærekstrakt/smagsforstærker)
-slik og sodavand
(råd taget fra Oluf Borbye Pedersen, professor, forsker i tarme og speciallæge i endokrinologi)

Mikrobiota/tarm

Mikrobiotaen ( bakterierne) i tarmen har stor indflydelse på huden. Bakterierne både regulerer immunsystemet direkte og danner flygtige fedtsyrer som også beroliger immunforsvaret. Bakterierne hjælper med optagelsen af vitaminer og nogle bakterier hjælper med at danne collagen så huden bliver glattere, stærkere og mere modstandsdygtig. Når tarmen bliver suppleret med bestemte probiotiske bakterier sker sårheling i huden hurtigere. Der er tydelig sammenhæng mellem en dysbiose i tarmen og forskellige hudsygdomme som Acne Vulgaris, Atopisk Dermatitis (børneeksem) og Psoriasis, og i alle tre tilfælde er der større kontrollerede forsøg der viser god effekt med en tilførsel af gavnlige bakterier til tarmen.

(læs mere)

For at holde tarmen sund er det vigtigt med en sund varieret kost, nok mavesyre og en balanceret mikrobiota. Jeg anbefaler at tage et tilskud af probiotiske bakterier i høj dosis (min 20 mia pr stamme) Undgå de probiotiske stammer der danner D-laktat. Undgå de bakterier der danner histaminer og dem der opregulerer inflammation. Det er sådan at probiotiske bakterier ikke bliver boende i tarmen men forsvinder når du holder op med at spise dem, derfor er det nødvendigt at forsætte med at tage dem, for at blive ved med at have virkning.
Det er vigtigt at sove nok og i mørke så du får dannet det melatonin din krop har brug for, evnt tage et tilskud hvis du danner for lidt. Undgå unødig stress og husk at stresse ned hver aften. Stress hormonet kortisol gør tarmen utæt, om du mediterer, beder, går en stille tur eller bare trækker vejret er ikke så vigtigt. Det er vigtigt at din krop når at mærke at der er ro på så den kan nedregulere sit stress niveau. Så får kroppe. mulighed for at lave det rense og reparationsarbejde den skal i løbet af natten.

Sygdomme der ofte indtræffer sammen med rosacea

Hvis du har en af følgende sygdomme sammen med din rosacea er du ikke alene. Rosacea optræder hyppigt sammen med depression, hjertekarsygdomme, angst, dyslipidæmi, diabetes, migræne og crohns sygdom.

Andre blog indlæg og inspiration​

Rosacea og vin

Da jeg fik rosacea og opdagede at rødvin er nævnt som en af de største triggere tænkte jeg ; jeg må straks finde ud af hvad

Læs artikel

Alkohol i hudpleje.

Alkohol i hudpleje -godt eller skidt?  Det er nærliggende at tro at alkohol er slemt til rosaceahud, men det er en sandhed med modifikationer, for

Læs artikel

Om Maya

Jeg hedder Maya Viksjø. Jeg har i mange år kæmpet med Rosacea og voksenacne. På denne blog vil jeg gerne fortælle om min rejse tilbage til et liv med glad hud, hvor jeg kan spise det jeg har lyst til. Jeg håber det kan blive til gavn og inspiration.

Vil du følge med?

Tilmeld dig nyhedsmailen