Vidensdeling & blog-indlæg

Lanolin

Lanolin

Lanolin er et sekret fra fårs hud. Det ligner menneskelig talg, den olie, der udskilles af talgkirtlerne, som du måske bemærker især på din næse.

I modsætning til talg indeholder lanolin ingen triglycerider. Lanolin omtales nogle gange som “uldfedt”, men udtrykket er misvisende, fordi det mangler triglycerider, der er nødvendige for at et stof kan blive blive betragtet som fedt.

 Formålet med lanolin er at konditionere og beskytte fåreuld. Denne konditionerende egenskab er grunden til, at stoffet nu er meget brugt i kosmetik til mennesker, hudpleje og hårprodukter.

 

Lanolin udvindes ved at putte fåreuld gennem en centrifugemaskine, der adskiller olien fra andre kemikalier og affald. Processen udføres efter fåret er klippet, så udvindingen af lanolin forårsager ingen skade på fårene.

Lanolin fordele

Lanolin er kendt som et blødgørende middel, hvilket betyder, at det hjælper med at lindre tør eller dehydreret hud.

 En undersøgelse fra 2017 viste, at lanolin kan reducere vandtab gennem huden med 20 til 30 procent.

 

Kort sagt er lanolin ekstremt fugtgivende og har evnen til at blødgøre. Lanolin hjælper med at forbedre udseendet og fornemmelsen af ru, tørre eller skællende områder.

Lanolin i produkter

Mange produkter, der indeholder lanolin, indeholder også fugtighedsbevarende ingredienser som aloe, honning eller glycerin.

 

Fugtighedsbevarende ingredienser trækker faktisk fugt ind fra luften. Lanolin i sig selv er ikke et fugtighedsbevarende middel. Det kan dog holde på vand, når huden og håret er fugtigt.

 

Lanolin er klassificeret som en blødgørende og en okklusiv ifugtighedscreme, hvilket betyder, at den har evnen til at bremse vandtab fra huden.

 

Lanolin har længe været brugt i hudpleje- og kosmetikindustrien som et effektivt blødgørende middel, almindeligvis brugt i kropscremer og lotions for at låse den tiltrængte fugt inde og forhindre vandtab. Men lanolin har også fået en dårlig rygte om at irritere følsom hud og forårsage allergiske reaktioner.

 

Haz-Map klassificerer lanolin som en “hudsensibilisator”, hvilket betyder, at det kan føre til en allergisk reaktion, når det kommer i kontakt med huden. Det er dog vigtigt at understrege at  lanolin allergi er virkelig sjældent, og en undersøgelse fandt, at blot 1,7 procent ud af de næsten 25.000 særligt allergitilbøjelige mennesker i undersøgelsen viste tegn på lanolinallergi.

 

 

Lanolin mod rynker

Mange produkter, der er praler med deres “anti-aging” fordele, indeholder lanolin eller lanolinalkohol. Dette kan få købere til at tro, at lanolin har evnen til at bekæmpe fine linjer og rynker.

 

Selvom der kun er få videnskabelige beviser for, at dette er tilfældet, kan lanolin holde det dobbelte af sin vægt i vand. Dette kan fylde huden, hvilket faktisk reducerer forekomsten af fine linjer og rynker.

Lidt nørderi?

Vil du gerne læse mere om lanolin så kan jeg anbefale at google disse 2 artikler:

“The myth of lanolin allergy”

Albert M. Kligman



The effect of daily treatment with an olive oil/lanolin emollient on skin integrity in preterm infants: a randomized controlled trial.

Kiechl-Kohlendorfer U, Berger C, Inzinger R.


Andre blog indlæg og inspiration

Om Maya

Jeg hedder Maya Viksjø. Jeg har i mange år kæmpet med Rosacea og voksenacne. På denne blog vil jeg gerne fortælle om min rejse tilbage til et liv med glad hud, hvor jeg kan spise det jeg har lyst til. Jeg håber det kan blive til gavn og inspiration.

Vil du følge med?

Tilmeld dig nyhedsmailen

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com