Vidensdeling & blog-indlæg

Kaffe og rosacea.

Kaffe

Jeg begyndte først at drikke kaffe efter jeg var fyldt 30, men nu har jeg svært ved at undvære mine to daglige kopper. Jeg foretrækker latte med masser af skum, og nu hvor bakterierne gør at jeg fungerer fint med mælk så er det blevet et helt ritual at få det helt rigtige skum.

Der er mange der fraråder at drikke kaffe når man har rosacea, men når jeg kigger på den data der ligger om kaffe, så bliver jeg i tvivl om det ikke mere er en holdning til at kaffe er usundt, end det egentlig er bygget på fakta om rosacea.

I tests gav kaffe ingen udbrud hos mennesker med rosacea, og konklusionen på undersøgelsen blev, at det nærmere er temperaturen der er problemet end selve kaffen.

Koffein

Brygning

Jo mere koncentreret kaffe er,  jo mere koffein får du ud af en kop. Det betyder at den samme kaffe, brygget som espresso, vil være stærkere, end når den er brygget som filterkaffe.

Kaffebønner og ristning

Helt modsat af hvad jeg forestillede mig så giver en mørkere ristning faktisk lavere indhold af koffein, da noget af koffeinen fordamper ved de højere temperaturer. En lysere ristning bibeholder mere af kaffens egne smagsnoter og også mere koffein.

Kaffetyper

Der er to hovedtyper af kaffebønner; arabica og robusta. Der findes to typer mere Excelsa og Liberica, men de bruges meget lidt i europa.

Robusto indeholder mere koffein end arabica bønner. Koffein er et af de stoffer kaffeplanten bruger til at beskytte sig selv med mod skadedyr og svampe. Robusto kaffe gror i lavere og varmere områder og er derfor udsat for flere angreb. Robusto har derfor brug for at danne mere koffein end arabica, der gror højere oppe og i køligere luft. Robusta er lettere at gro og er derfor billigere, men også regnet for en mindre ‘fin’ kaffe end Arabica.

Mug

Kaffebønner får mug og det danner nogle toxiner. Det er fortrinsvis ochratoxin og aflatoxin der måles på. Fødevare styrelsen tager hver år prøver af risikogrupper af fødevarer, for at undersøge indholdet af toxiner. Det er typisk kaffe, kakao, nødder og tørrede frugter fra lande med varme og fugt der er i høj risiko.

Generelt er der god hygiejne i kaffeproduktionen, dog måles der ofte højere indhold i instant kaffe og i koffeinfri kaffe. Det sidste er ikke så mærkeligt, da koffein jo netop er plantens eget giftstof mod svamp.

Den korte version:

Hvis du er glad for kaffe, men oplever at du slår ud af det, så prøv om det er indholdet af koffein der er problemet. Reagerer du lige meget på en tynd kop mørkristet arabica som på en stærk kop lysristet robusta?

Kan det være mug? Hvad hvis du holder dig fra instant og koffeinfrikaffe?

Bonusinfo:

Den mug der gror på kaffe, som danner giftstoffer -den er den samme sorte mug man bruger til at producere citronsyre (e330). Kakaopulver indeholder også toxiner, så varm chokolade kan være bedre end en kop kakao.

Andre blog indlæg og inspiration

Om Maya

Jeg hedder Maya Viksjø. Jeg har i mange år kæmpet med Rosacea og voksenacne. På denne blog vil jeg gerne fortælle om min rejse tilbage til et liv med glad hud, hvor jeg kan spise det jeg har lyst til. Jeg håber det kan blive til gavn og inspiration.

Vil du følge med?

Tilmeld dig nyhedsmailen