Vidensdeling & blog-indlæg

Glycerin

Glycerin

 

 

Der er en grund til, at glycerin er en af de mest brugte kosmetiske ingredienser. Glycerin er et fugtighedsbevarende middel, hvilket betyder, at det absorberer vand fra luften eller de underliggende lag af huden (med andre ord, det fungerer som en fugtighedscreme). Ifølge en undersøgelse fra 2016 er glycerin det mest effektive fugtighedsbevarende middel sammenlignet med hyaluronsyre, sorbitol, urinstof og alfa-hydroxysyrer. Skønhedsindustrien bruger denne ingrediens i stor stil til at behandle rynker, fine linjer, tørre pletter og hudinfektioner.

Hvad er glycerin

Glycerin – også kaldet glycerol – er en farveløs, lugtfri, tyktflydende og hygroskopisk væske, der er ikke-toksisk og ikke-allergifremkaldende. Det er lavet af tre carbonatomer, otte brintatomer og tre oxygenatomer, hvilket giver det formlen C3H8O3.

 Det er også en polyol, en organisk forbindelse, der indeholder flere hydroxylgrupper, der fungerer som et fremragende opløsningsmiddel. Når glycerin fryser, bliver det til en gummiagtig pasta, da det er tættere end vand. Det har også et højt kogepunkt på 290 C.

Hvordan laves glycerin

Den svenske kemiker Karl Wilhelm Scheele opdagede ved et uheld glycerin i 1779 efter at have opvarmet en blanding af blyoxid og olivenolie. I dag ved vi, at plante-, dyre- og petroleumskilder kan bruges til at fremstille glycerin. I det 18.-19. århundrede blev stearinlys og sæber, der indeholdt animalsk fedt – primært oksetalg – brugt til at lave glycerin. Moderne animalsk glycerin indeholder ikke længere animalsk fedt (men det er stadig ikke vegansk).

 

Glycerin er vegansk, hvis det er afledt af planter. For eksempel er glycerin lavet af planteolier (soja-, palme- og kokosolie) veganervenlig. Mens animalsk fedt historisk var det foretrukne valg til at lave sæbe, er det nu mere almindeligt at lave sæbe ved hjælp af plantebaserede olier.

 

Petroleum er den sidste kilde, der bruges til at fremstille glycerin. Det er også det nyeste, da denne kunstige type glycerin ikke blev opfundet før i 1948. Den er lavet i laboratoriet med petroleum som katalysator for en række kemiske reaktioner, der til sidst skaber syntetisk glycerin. Da naturlig glycerin er billigere at fremstille, bruges syntetisk glycerin ikke ofte.

Anvendelse af glycerin i kosmetik

Da glycerin er et populært fugtighedsbevarende middel, kan det findes i en række forskellige hår- og hudplejeprodukter, herunder sæbe, lotion, fugtighedscreme, skin tonic, makeupfjerner og leave-in balsam.

 

Sæber lavet af glycerin er let genkendelige, fordi de er gennemsigtige. Glycerinsæbe har også en lavere pH end andre sæber, hvilket gør den perfekt til dem med tør, følsom hud. Den lavere pH hjælper huden med at holde på fugten.

 

Lotioner og fugtighedscreme indeholdende glycerin fugter huden, så den føles glat, smidig og sund. Plus, glycerin er ikke-komedogen, hvilket betyder, at det ikke tilstopper porerne.

 

Glycerin kan også findes i skin tonic. Formålet med en tonic er at fugte og genopbygge huden, give essentielle ingredienser og tjene som yderligere rensning. En tonic der indeholder glycerin nærer huden.

 

Makeupfjernere er beregnet til nemt at fjerne makeup, der er påført. Mennesker med følsom hud kan have hårde reaktioner på nogle mærker. Glycerinholdige midler kan dæmpe irriteret hud og gøre makeupfjernelse mere skånsomt.

 

Glycerin kan gøre underværker for håret og fungerer som en fantastisk leave-in hårbalsam. Når det påføres i håret, trækker det vand fra luften for at holde dit hår til at se glansfuldt ud og føles næret.

Fordele ved glycerin

Glycerin har en udbredt anvendelse i kosmetikindustrien af en grund. Det giver forbrugerne en række fordele.

 

Den største fordel ved at bruge glycerin på huden er dens fugtgivende evne. Dette fugtighedsbevarende middel forhindrer vand i at fordampe, hvilket holder huden hydreret længere.

 

Linjer og rynker bliver mindre mærkbare, når glycerin påføres huden. Glycerin giver ekstra fugt, som giver mere volumen. Denne anti-aging fordel gør glycerin til et populært valg blandt virksomheder.

 

Vidste du, at glycerin kan helbrede huden? Når glycerin påføres, hjælper det celler med at vokse hurtigere, hvilket igen fremskynder helingsprocessen. Psoriasis, eksem og blå mærker kan modvirkes med glycerin.

 

Glycerin giver også et ekstra lag af beskyttelse til huden. Det øger tykkelsen af det epidermale lag og holder fugt inde og skadelige miljømæssige og kemiske elementer ude.

Nørderi?

Hvis du gerne vil læse lidt mere om glycerin kan jeg anbefale at google disse to artikler:

 

Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions.

Fluhr JW, Darlenski R, Surber C.

 

Glycerol 85% efficacy on atopic skin and its microbiome: a randomized controlled trial with clinical and bacteriological evaluation.

 

Youssef R, Hafez V, Elkholy Y, Mourad A.

 

Andre blog indlæg og inspiration

Om Maya

Jeg hedder Maya Viksjø. Jeg har i mange år kæmpet med Rosacea og voksenacne. På denne blog vil jeg gerne fortælle om min rejse tilbage til et liv med glad hud, hvor jeg kan spise det jeg har lyst til. Jeg håber det kan blive til gavn og inspiration.

Vil du følge med?

Tilmeld dig nyhedsmailen

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com