Vidensdeling & blog-indlæg

Demodex mider.

Hårsækmider

Demodex mider kaldes på dansk også hårsækmider, fordi de lever i hårsækkene. De lever på stort set alle mennesker, der er over 18 år gamle og det er et fredeligt arrangement. Miderne er mest aktive om natten hvor de kommer frem for at parre sig. Miderne lever af døde hudceller og talg i huden. De rydder altså op. Der er to typer mider, der lever på mennesker: Demodex folliculorum og demodex brevis. En mide lever i 3-4 uger. Indeni og udenpå miderne lever der mange forskellige typer bakterier og forskning tyder på, at typen af bakterier bliver afgjort af, hvilke typer fedtsyrer der er i hudens talg. De bliver altså så sunde, som det de spiser.

Hvad har mider med rosacea at gøre?

På patienter med rosacea er der fundet meget højere koncentration af mider end i kontrolgrupper. Samtidig har rosaceapatienter med subtype 2 (bumser) mindre mættet fedt i talgen og en anderledes sammensætning af bakterier på huden og på miderne. Man mistænker, at det er de store mængder mider, der provokerer immunforsvaret til at danne betændelsen i huden, som giver rosacea. Det er usikkert, om det er selve miden, der irriterer huden når den dør, eller det er bakterierne, der lever på og i miden. 

 

Det er blevet meget almindeligt, at behandle rosacea, ved at bruge gift til at dræbe miderne og det virker ganske effektivt på mange. Problemet, som jeg ser det er, at jeg ikke har hørt om at rosacea bliver helbredt af at bruge soolantra, så det er altså en behandling der skal vare ved (hvis den står alene) og jeg tvivler på hvor godt det er for kroppen og huden, at blive smurt med gift hele tiden. 

 

Jeg tror ikke at mider giver rosacea, jeg tror de er en del af et komplekst problem. Jeg tror rosacea er en autoimmun sygdom og at mider eller deres bakterier trigger det, ligesom sol og histaminer kan trigge en betændelse. 

 

Jeg tror det er en rigtig god ide, at hæmme miderne, jeg tror dog det er helt urealistisk at komme af med dem fuldstændigt, idet de overføres fra omgivelserne og fra et menneske til et andet ved nærkontakt. Jeg tror det er vigtigt at hele huden ved at passe godt på den med en skånsom måde at rense og fugte på, der ikke belaster huden unødigt. Når huden hele tiden udtørres af rensemidler danner den for meget talg. Jeg tror heller ikke på at fjerne bakterier i huden, men at dæmpe de skadelige bakterier og støtte de hjælpsomme. Jeg tror det er vigtigt med solbeskyttelse og jeg tror kosten og en sund tarm er vigtigt, for at have nogle gode byggesten, til at bygge en sund hud med. 

Behandling mod mider

Der findes et receptpligtigt middel soolantra (ivermectin)der er et ormemiddel til bla heste, det kan man få udskrevet hos hudlægen. Der findes også en creme mod mider efter kinesisk opskrift, der hedder ZZ creme, den originale er udskældt fordi det mistænkes at den indeholder ulovlige stoffer, der kan være skadelige. Der er nu lavet en europæisk lovlig version, uden hemmelige ingredienser, der kan købes på demodex.dk. De almindelige aktive ingredienser er svovl og zink, du kan alternativt købes en svovlsalve på apoteket i håndkøb. Der er mange der bruger tea tree oil fordi det dræber mider virkelig effektivt, men det kan også være en hård omgang for huden., så det er vigtigt at holde øje med hvor udtørret huden bliver selvom det er et naturprodukt.

 

Miderne kan ligge i pudebetræk og sengetøj, så det er en rigtig god ide, mens man prøver at få miderne ned på et mere normalt antal, at skifte pudebetræk dagligt.

 

Hvis du tager den helt hårde kur mod mider er det forventeligt at fordi rigtig mange mider dør i hårsækkene på én gang og så kommer der en forværring fordi de døde mider og deres bakterier skaber mere betændelse. Det bliver altså først værre og så bedre. 

Talg

Talg er en olieagtig substans som talgkirtlerne danner. Talg bliver blandet med lipider (fedt molekyler) og danner hudens eget forsvar mod udtørring, uv stråling og patogene svampe og bakterier. Talg transporterer også fedtopløselige antioxidanter som E vitamin op til hudens overflade. Fedtsyrer og squalene i talgen virker antiinflammatorisk på huden. For meget talg giver fedtet hud og for lidt talg giver tør hud. 

 

Hvis du producerer for lidt talg føles huden tør, skællende og kløende. Tilstanden kan forværres af hudpleje der udtørrer huden.

 

 

 

Når du skal fugte din hud kan det være nyttigt at finde produkter med

– Hyaluronsyre
– Aha syre
– Glycerin
– Jojobaolie
– Squalane

En god creme er et godt supplement men det bedste for din hud er dens eget talg som er skabt præcist til formålet.

Hvordan passer du godt på din talgproduktion og dermed din hud?

Jeg ved godt at vi er trætte af at høre om det -men vi skal drikke vand. Masser af vand og ikke sodavand men bare vand.

Spis sundt og få gode fedtsyrer ved at spise sunde olier og forkæl dine tarme med fibre, som bakterier kan omdanne til fedtsyrer. 

Hold luftfugtigheden oppe i de rum du befinder dig i.

Brug lunkent vand på huden i stedet for meget varmt vand.

Undgå hud og hårprodukter der indeholder alkohol og kunstig parfume.

Den korte version

Jeg tror at demodex mider er med til at holde betændelsen i gang i ansigtet ved rosacea, men jeg tror ikke det er den eneste årsag og jeg tror bestemt, at det er en god ide at begrænse miderne, men at det er vigtigt at bevare hudens egen fugt og ikke stresse huden med uvenlige hudprodukter, Den sunde hud kommer også indefra, spis og drik sundt og styrk din tarm med gavnlige bakterier.

Andre blog indlæg og inspiration

Om Maya

Jeg hedder Maya Viksjø. Jeg har i mange år kæmpet med Rosacea og voksenacne. På denne blog vil jeg gerne fortælle om min rejse tilbage til et liv med glad hud, hvor jeg kan spise det jeg har lyst til. Jeg håber det kan blive til gavn og inspiration.

Vil du følge med?

Tilmeld dig nyhedsmailen