
Kaffe er en af de mest udbredte drikkevarer rundt om i verden og er kendt for sine sundhedsmæssige fordele, herunder at sænke risikoen for hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Nu har den største undersøgelse af sin art fundet spændende sammenhænge mellem kaffedrikning og tarmmikrober.
Resultaterne, offentliggjort i Nature Microbiology, tyder på, at de gavnlige virkninger af kaffe kan formidles af specifikke tarmbakterier og deres metabolitter. “Vores undersøgelse giver indsigt i, hvordan tarmmikrobiomet potentielt medierer kemien – og dermed sundhedsfordelene – ved kaffe,” siger forskerne.
Tidligere forskning har forbundet kaffeindtag med stigninger i gavnlige tarmbakterier, såsom Prevotella og Faecalibacterium, og højere mikrobiel diversitet. Andre undersøgelser fandt en stigning i Faecalibacterium og Alistipes mikrober efter kaffeforbrug. Disse undersøgelser var dog generelt små i skala.
For at undersøge sammenhængen mellem menneskets tarmmikrobiota og kaffeforbrug analyserede Paolo Manghi ved University of Trento i Italien og hans kolleger de genomiske sekvenser af tarmmikroorganismer fra næsten 23.000 mennesker i USA og Storbritannien, som leverede detaljerede rapporter om deres kostvaner.
At forme tarmens mikrobiota
Kaffedrikkere havde forskellige mikrobioter, hvor kaffeindtag var forbundet med 115 bakteriearter. Især mikroben Lawsonibacter asaccharolyticus var otte gange mere udbredt hos kaffedrikkere end hos ikke-drikkere, og den så ud til at trives med de forbindelser, der findes i kaffe.
L. asaccharolyticus var mere udbredt i vestlige befolkninger, hvor kaffeforbruget er højt, og sjældnere i landdistrikterne, ikke-vestlige befolkninger, nyfødte og ikke-menneskelige primater, hvilket tyder på, at kaffeindtagelse er en væsentlig faktor i dets tilstedeværelse i den menneskelige tarm.
Laboratorieforsøg viste, at kaffe direkte stimulerer væksten af L. asaccharolyticus, hvis tilstedeværelse var forbundet med kafferelaterede metabolitter såsom kininsyre og trigonellin. Begge metabolitter er blevet forbundet med nogle af de sundhedsmæssige fordele ved kaffe.
Kaffemetabolisme
Ved hjælp af algoritmer var forskerne i stand til at forudsige kaffeindtag baseret på mikrobiotadata. Undersøgelsen kategoriserede også individer i grupper baseret på deres kaffeforbrugsniveauer, hvilket viste klare forskelle i tarmmikrobiotasammensætningen mellem kaffedrikkere og ikke-drikkere.
Resultaterne tyder på, at nogle af komponenterne i kaffe – og de bakterier, der metaboliserer dem – kan være centrale for de sundhedsmæssige fordele, der tilskrives denne drik. Da kaffeindtag har været forbundet med den overordnede dødelighedsrisiko, bør fremtidig forskning undersøge, om denne forbindelse er påvirket af L. asaccharolyticus, siger forskerne.
“De mikrobielle mekanismer, der ligger til grund for kaffens metabolisme, er et skridt i retning af at kortlægge specifikke fødevarers rolle på tarmmikrobiomet, og lignende mønstre af mikroorganisme-fødevareinteraktioner for andre kostelementer bør søges med systematiske epidemiologiske og metagenomiske undersøgelser.”
Source: MicrobiomePost, ‘Largest study yet links coffee’s health benefits to gut microbes’, by Giogia Gugliemi postet 07.02.2025