Vidensdeling & blog-indlæg

Rosacea og vin

Da jeg fik rosacea og opdagede at rødvin er nævnt som en af de største triggere tænkte jeg ; jeg må straks finde ud af hvad det er i rødvin, der er et problem og så finde noget vin der ikke har det problematiske i. Typisk mig. Hvis nogen siger noget er umuligt, så er jeg nødt til at prøve.

  • og så er jeg frygtelig glad for vin.

Hvidvin og Alkohol øger risikoen for at udvikle rosacea.

Jeg har læst et større studie der er lavet på amerikanske sygeplejersker. Man har spurgt til deres alkohol indtag og så undersøgt hvor mange af dem der senere har udviklet rosacea. De der drak 1-3 glas hvidvin om måneden have en forøget risiko på 14% for at udvikle rosacea sammenlignet med dem der slet ikke indtager alkohol. De der drak 5 eller flere glas hvidvin om måneden havde en forøget risiko på 49%.
De der drak sprut havde 8-28% øget chance for at udvikle rosacea senere i livet.
Meget interessant så havde de der drak rødvin ikke øget chance for at udvikle rosacea, der gættes på at det er flavonoiderne i rødvinen der måske beskytter med udvikling af rosacea.

Vin som trigger

Når først man har udviklet rosacea bliver billedet af alkoholpåvirkning anderledes. Hvidvin er ofte meget mere tåleligt end rødvin når det gælder om at undgå at blusse i ansigtet.

Resveratrol

Der er flere forklaringer på dette. Rødvin er typisk lagret længere med drueskallen end hvidvin er. Der er et stof i drueskallen der hedder resveratrol. Resveratrol er et antioxidant som har gode egenskaber for mennesker der har hjertekar sygdomme og forhøjet kolesterol, men kan desværre også gå ind og øge det inflammatoriske stof cathelicidin ( her kan du læse om hvad det har med rosacea at gøre). Hvis det er reveratrol du reagerer på i vinen, vil du nok også reagere på peanuts og på at spise friske røde druer.
Noget ganske interessant er at Resveratrol er forsøgt som middel mod rosacea og rødme uden på huden. Der blev lavet en blanding af Resveratrol, grøn te og koffein og det havde rigtig god effekt hen over et 12 ugersforløb. Så det samme stof kan have helt modsat virkning på rosacea alt efter om det bruges udvortes eller indvortes.

Histaminer

Et andet stof der kan irritere rosacea er histaminer og andre biogene aminer. Indholdet af histaminer i vin svinger meget alt efter hvordan vinen produceres. Hvis der er meget bladmasse med når vinen bliver plukket udvikler den flere biogene aminer. Det vil sige at der er forskel på håndplukket vin og vin plukket med maskiner. Når vinen bliver lagret har det stor betydning for udviklingen af histaminer. Ståltanke holder vinen renere end træfade gør. Hvidvin er oftere lavere i biogene aminer end rødvin er.
I nogle lande som Tyskland og Norge er man meget opmærksomme på hvor meget histamin der er i vin og der kan købes vin med særlig mærkning der viser at de har lavt indhold af histaminer.
Generelt er vin med druen pinot noir slem til at have meget histamin i. Det betyder at Champagne ( oh skræk oh ve) ofte er problematisk – der er dog andre mousserende vine der er lavet på andre druer der duer.
Det betyder også at bourgogne ofte er problematiske vine.

Mug

Vindruer har som andre frugter forskellige svampe der gror på dem. Den sorte mug aspergillus niger kan blandt andre stoffer danne det giftige stof Ochratoksin. Det samme stof er et problem på alle soltørrede bær og frugter som rosiner, kakao og kaffebønner og lignende. Det er et stof der jævnligt testes for og noget producenterne forsøger at undgå.

Svovl

Svovl eller sulfitter er ganske omdiskuteret i vin. Nogle oplever ubehageligheder som hovedpine på grund af sulfitter i vin og undgår det derfor. Der er vinproducenter der går ind for en mere ren vinproduktion og som taler for den smag der kan skabes når vinen ikke bliver kontrolleret med svovl. Svovlen i vinen er med til at holde uønskede bakterier og vildgær ude af vinen så produktionen bliver mere kontrolleret. Normalt elsker jeg naturlige ting og jeg kan sagtens fornemme at en vildere vin er sjovere. Rosaceatarmen er bare lidt sart så her synes jeg faktisk at tilsætningen af svovl til vinen er min ven, fordi det holder histaminer og andre uønskede produkter fra bakterier og svampe nede.

Vin der kan prøves – hvis du som mig elsker vin.

Der findes særligt mærkede vine med lavt histamin indhold de kan købes på nettet i Tyskland fx.
Selv har jeg prøvet mig lidt frem ( som jeg har for vane) og en nærmest sikker vin er Grüner Veltliner. De er ganske enkelt produceret på en måde så de generelt er meget lave i histaminer. Hvis jeg er usikker er den altid min “go to”.
Jeg kender et virkelig skønt menneske der producerer vin og som havde tålmodighed til at lytte til mine problemer. Nicholas Hammeken CEO i Hammeken Cellars S.L.
Spanien
Nico havde følgende generelle anbefalinger for at undgå histaminer i vin:
Chablis er god -men ikke grand cru som er på fad.
Albariño Rias baixas er god – men ikke top cuveer over 200kr, da de bruger fad.
Loire vinene Sancerre og poilly fume er gode.
Desuden bruges der næsten aldrig fad vine Alsace så der er næsten frit slag.

Bonus info

Vodka og rom er generelt de bedst tålte typer alkohol, hvis man er til parasoller og isterninger.

Andre blog indlæg og inspiration

Om Maya

Jeg hedder Maya Viksjø. Jeg har i mange år kæmpet med Rosacea og voksenacne. På denne blog vil jeg gerne fortælle om min rejse tilbage til et liv med glad hud, hvor jeg kan spise det jeg har lyst til. Jeg håber det kan blive til gavn og inspiration.

Vil du følge med?

Tilmeld dig nyhedsmailen