K-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som findes i fødevarer og syntetiseres i tyktarmen. Det spiller en vigtig rolle i mange kropsfunktioner, herunder blodpropper, blodcalciumregulering og knoglesundhed.
K-vitamin findes i naturen i 2 former: Dels som stoffet fyllokinon (også kaldet K1-vitamin) i grønne planter, og dels som stoffet menakinon (kaldet K2-vitamin), hvor en stor del produceres af bakterier i tarmen.
K2-vitamin kan cirkulere i blodet længere end K1. Hvor vitamin K1 kan forblive i blodet i nogle timer, kan nogle former for K2 forblive i blodet i dagevis. Den type K2, der er lettest for kroppen at optage, både inde i kroppen og gennem huden, er den type der hedder Menaquinone-7 ( MQ-7).
Fordele ved K-vitamin for huden
Mens K-vitamin er velkendt for sine mange fordele som kosttilskud, er måden, hvormed K-vitamin virker på huden mindre kendt.
Sårheling
K-vitamin kan forbedre sårheling, ved at øge sårsammentrækningen og hjælpe med dannelsen af kollagen og blodkar. ( sårsammentrækning er i bund og grund en helbredende reaktion, som din krop har, der bestemmer, hvor meget hud der er blevet beskadiget og skal repareres).
Antioxidant
K-vitamin kan have nogle antioxidantegenskaber, det betyder at K-vitamin kan afgifte reaktive iltarter (også kendt som ROS), der dannes, når vi udsættes for ting som UV-stråler og forurening.
Lysner huden
Hjælper med at fjerne mørke rander under øjnene: De fleste af de hudplejeprodukter, der sælger K-vitamin, er øjencremer, der hævder at lysne området under øjnene op. I teorien skulle dette skyldes de virkninger vitaminet har på blodkoagulation, og hvordan det påvirker blodet, der samler sig i de små kar under øjet.
Hjælper med at mindske forekomsten af mørke pletter: Læger bruger ofte cremer med vitamin-K til patienter, der har brug for hjælp til at reducere hævelse eller blå mærker, for eksempel efter kirurgi.
På grund af dets evne til at øge elasticiteten kan K-vitamin få strækmærker til at virke en smule lysere og mindre.
God til sensitiv hud
K-vitamin virker ikke irriterende og derfor sikkert i brug til alle hudtyper, også følsomme.
Nørderi?
Hvis du gerne vil dykke lidt dybere i den forskning der findes om K2 på huden kan du google dig frem men disse artikler synes jeg var spændende:”
“Wound healing effects of topical Vitamin K: A randomized controlled trial.”
Pazyar N, Houshmand G, Yaghoobi R, Hemmati AA, Zeineli Z, Ghorbanzadeh B.
“Topical vitamin K1 promotes repair of full thickness wound in rat.”
Hemmati AA, Houshmand G, Ghorbanzadeh B, Nemati M, Behmanesh MA.