Hvilke mælkesyrebakterier skal jeg vælge?

En kort introduktion

Der findes mange mærker af mælkesyrebakterier (også kaldet probiotika) fra BioSym, NDS, Udo’s Choice mfl. men hvordan vælger du de rette for dig?

Nedenfor har jeg sammenlignet de mest populære mærker på markedet, for at give dig en let oversigt.

Hvad er vigtigt når jeg vælger produkt?

Det kan virke uoverskueligt at gennemskue hvad det rigtige produkt er som dig, men i praksis behøver det ikke være så svært. Nedenfor har jeg samlet de vigtigste faktorer du skal være opmærksom på

CFU

Det vigtigste når du vælger et produkt, er naturligvis hvor meget virksomt stof der er heri. Når det kommer til mælkesyrebakterier er det vigtigste tal ‘CFU’. På de fleste produkter står angivet hvor mange CFU der er i en daglig anbefalet dosering. CFU angiver hvor mange levende mikroorganismer der er i den daglige portion.
Som regel starter man på en højere dosis den første tid (typisk 2-3 mdr) og derefter kan den mængde af CFU, man har brug for, ofte sættes ned.


Du kan som regel dosere pulveret eller pillerne så de passer til den dosis din krop har brug for.

Mælkesyre stammer

Efter mængden af CFU, er det vigtigt hvilke mælkesyrebakterie stammer der er i dit produkt.
Det er ikke så afgørende om der er mange eller få forskellige bakteriestammer i dit produkt, men om der er de rigtige stammer. Hvilke stammer du har brug for, afhænger af din krops behov. Forskellige blandinger kan være rettet mod forskellige behov. Hvis du ikke er tilfreds med dit nuværende produkt, så prøv et andet produkt, det kan være at de bakteriestammer der er i dit valgte produkt ikke er de rette for dig.

Andre tilsætningsstoffer

Ud over mælkesyrebakterierne, som er grunden til at du køber produktet, tilsætter mange producenter også andre stoffer, så som vitaminer, ting der skal give smag, eller bare noget der skal få produktet til at se ud af mere, da bakterierne i sig selv ikke fylder meget.

Da folk der anvender mælkesyrebakterierne i forvejen har en følsom tarm, kan disse ‘fyldstoffer’ til tider skabe problemer for dig. Hvis du derfor oplever bi-vikninger af et produkt, er det ikke sikkert at det skyldes mælkesyrebakterierne, det kan bare skyldes noget af det andet producenten har tilsat.

En simpel sammenligning

  Perform probiotics NDS Probiotic Skinactive Symbioflor+ Super Adult Lactocare Advanced
producent Viksjø ApS Engholm Nds Nutrition ApS BioSym Udo’s Choice Lactocare
daglig cfu total 100 mia. cfu 20 mia. cfu 20 mia. cfu 37,5 mia. cfu 40 mia. cfu
form Pulver/Kapsler Pulver Kapsler Kapsler Kapsler
øvrige tilsatte stoffer INGEN Se nedenfor Se nedenfor Se nedenfor Se nedenfor
antal dage i pakken 30 60 45 20 15
pris 299,- 399,- 250,- 269,- 217,-
antal bakteriestammer 4 4 3 8 12
daglig pris ved 50 mia. cfu 4,98 kr. 16,63 kr 13,89 kr 17.93 kr. 18,08 kr.
  køb køb køb køb køb

 

 

Symbioflor+ fra BioSym

Symbioflor+ fra BioSym er et meget simpelt mælkesyrebakterieprodukt der indeholder 3 bakteriestammer (sorteret efter CFU) Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis og Lactobacillus rhamnosus.

I Symbioflor+ er der også tilføjet Fructo-oligosakkarider som muligvis har en positiv effekt på produktionen af bakterier i tyktarmen.

Herudover indeholder produktet:  Konsistensmidler: Mikr. cellulose, siliciumdioxid, vegetabilske magnesiumsalte af fedtsyrer. Kapsel: Hydroxypropylmethylcellulose. Farve: Titandioxid.

Perform Probiotics fra Viksjø

Perform Probiotics er et produkt der kom på markedet i 2020. Bag produktet står Maya Viksjø.

Produktet findes i to varianter, som løse bakterier, til at røre ud i væske, eller som kapsler.

Perform probiotics indeholder 4 centrale bakteriestammer (alle med høj mængde CFU) Bifidobacterium Infantis, Bifidobacterium Breve, Bifidobacterium og Lactobacillus Rhamnosus.

Der er ikke tilsat nogle tilsætningsstoffer, vitaminer eller andet til blandingen det er kun frysetørrede bakterier. (I kapslerne er der dog risstivelse og en plantebaseret kapsel)

Perform Probiotics har det højeste indhold af bakterier af de produkter der indgår i testen. Ønsker man mindre end den anbefalede daglig CFU på 100 mia. kan man dog blot nøjes med at dosere f.eks. en halv skefuld i stedet for en skefuld af produktet dagligt.

NDS Probiotic Skinactive fra Engholm Nds Nutrition

Engholm NDS Nutrition ApS er et mindre familieejet helsekostfirma grundlagt i 1997. Deres blanding NDS Probiotic Skinactive indeholder 4 centrale bakteriestammer (sorteret efter CFU) Bifidobacterium Infantis, Bifidobacterium Breve, Bifidobacterium Lactis og Bifidobacterium Bifidum.

Herudover indeholder produktet:  C-vitamin, Zink, E-vitamin, Kollagen peptider, Majsstivelse (Ikke gensplejset majs), Maltodextrin (Lavet på ikke gensplejset majs), FOS, Inulin, Mineralblanding (kalium, magnesium, mangan), Enzymer (Amylase)

Super Adult fra Udo’s Choice

Udo’s Choise er mest kendt for deres omega 3+6 produkter, men udvikler også probiotika. Deres produkt Super Adult indeholder 8 forskellige bakteriestammer (sorteret efter CFU) Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarium, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve.

Herudover indeholder produktet:  Kartoffelstivelse, kapsel (konsistensmiddel (hydroxypropylmethylcellulose)), Antioxidant (ascorbinsyre), Antiklumpningsmiddel (siliciumdioxid)

Produktet henvender sig generelt til voksne med tarmproblemer.

Lactocare Advanced fra Lactocare

Lactocare er lige som Viksjø specialiseret i mælkesyrebakterier, og tilbyder således ikke kosttilsud som ikke indeholder mælkesyrebakterier.

Deres produkt Lactocare Advanced indeholder 12 forskellige bakteriestammer, dog udgør de to af bakteriestammerne Lactobacillus rhamnosus og Bifidobacterium lactis omkring 93% af de samlede bakterier i deres produkt.
De øvrige bakteriestammer er (sorteret efter CFU) Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis, Lactobacillus casei, Bifidobacterium breve, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus salivarius

Herudover indeholder produktet:  Hydrolyseret majsdextrin , hydroxypropylmethylcellulose (kapsel), fructooligosaccharider (FOS-fibre), risekstrakt og antiklumpningsmiddel (magnesiumsalte af fedtsyrer, siliciumdioxid)